SELAMAT DATANG FEBRUARI YANG MANIS!

|
Pojam colik pojam colik  ramai dah meninggal , pojam colik pojam colik , ade yang gaduh sini , gaduh sana , merusuh sini merusuh sana!  and and  sekejap je dah masuk bulan dua , pastuh bulan tiga . . . bulan tiga dapat result spm , haih , berdobar  berdobar jantung abang nih


Okay , bulan Februari , memang bulan pebret gua , bulan gua di lahirkan ke muka bumi inih , so memang pebret lah takde alasan lain , tak tau lah kalau ade orang tak suke ari lahir atau bulan kelahiran die , tapi aku rase ade kot sebab  gua penah terbace pasal kisah budak nih bencikan kek hari jadi sebab parents beliau kemalangan kerana hendak membeli kek harijadi beliau so , lepas je tahun tuh beliau tak lagi sambut harijadi sebab ulangtahun hari jadi beliau sekali dengan ulangtahun kematian parents beliau , sungguh tragis! gua tanak macam tuh.

gua sedeh dengan dunia sekarang nih , tapi nak buat camane kalau manusia yang tanak merubah nye , takkan berubah lah kan ,cite banyak tak gune, k. chow.salam

PERSOALAN YANG MELANDA DI JIWA INI

|
Bisik membisik nih amalan syaitan  , tapi bukan tuh yang aku nak ceritakan .

Bende yang aku nak cite ialah , persoalan!  
Persoalan ialah satu perkara yang sering berlegar legar di minda setelah menilai sesuatu perkara tetapi masih tak dapat lagi  jawapannya! rasa nya lah kan , aku tibai je

okay , kebelakangan nih banyak persoalan yang muncul dan memenuhi otak aku  nih , antara nya

kenapa sebahagian wanita nih bertudung dah cantik dah tapi berpakaian seksi , ketat lagi sendat , menampakkan susuk tubuh badan , tapi bertudung!nak cakap sewel tak sampai hati lak , masih  waras lah kot , memenuhi tuntutan agama , tapi tak ikut sepenuhnya! kenapa beliau buat begitu? kurang didikan agama? takkan lah en , tidak camne pulak pandai pakai tudung , mesti lah mendapat didikan , takkan tiba tiba pandai pakai , ajaib!  , takkan jugak  belajar kat youtube plak en? tapi mungkin jugak belaja kt youtube kot ,zaman kan dah berubah , dunia di hujung jari hmm  entah lah sapa tau

Seterusnya  , bayi yang di buang merata rata bagai sampah je , akal mane beb? kalau di samakan dengan binatang tau marah , melenting , tapi ada akal tak guna  . Aku tak tau lah , bende nak cerite kan . perrrghhh! ade family sampai beli anak orang  lain ribu ribu ringgit , sampai culik anak orang lain! sebab nak sangat menimang cahaya mate , kadang kadang dorang nih ade masalah seksual sebab tuh tak dapat  nak mendapat kan anak , tapi bukan dorang nak penyakit dan masalah camtuh , dah takdir mereka camtuh.  tapi lain lak dengan yang buang anak nih , dah sedap buat maksiat , buat dosa nak tambah lagi dosa dengan buang anak , bagi lah orang lain anak tuh , buat pa lah buang buang , kang cedera pulak bayi bayi nih mase di tinggalkan merata rata , itu kalau cedera kene gigit semut takpe ah , kalau di baham dek anjing , dek rimau? haih , pikir sendiri lah  kawan. Bagi je lah family yang nak anak , fikir malu ? mase bermaksiat tak malu pulak?


Aku selalu  gak nampak orang langgar traffic light , aku tak nampak faedah jangka masa panjang die.Akibat jangka masa panjang die memang selalu aku bayangkan. patah kaki , terburai usus , bersepai otak urghh , ngeri bayangan aku  . Bile aku nampak  orang langgar lampu merah , aku terus secara automatic doakan  die mati kemalangan 

" slamber kodok je budak  budak nih , confirm mati budak nih ! " sambil geleng geleng kepale 

 bukan sengaja bhai , dah  ter - AUTOkan otak camtuh selari dengan mulut , sebab aku tanam perasaan benci yang mendalam kat golongan golongan gopoh camnih nak buat camne en. Lu orang  nak cepat cepat nak pegi mane? macam tempat kerja lari? macam kawan kawan tak boleh tunggu? takkan lah mereka mereka tak faham dengan keadaan kamu?  beb , aku cakap dengan lu orang semua , kawan tak tunggu kawan! , tinggal kan terus! carik kawan lain. Senang cerita , bukan orang langgar lampu merah je aku benci , orang tak patuhi undang undang jalan raya nih memang aku benci , buat apa amik lesen , belajar undang undang tapi tak amalkan? buat ape? hmm. entah lah sapa tau


Haa , nih lagi aku  tak faham ,spesies spesies makhluk tuhan yang suka sangat update status facebook , selang dua tiga minit , sampai penuh home dengan status , selalu nya  kaum  hawa lah , dah macam diari pun  ada tapi yang nih versi moden agak nye lah. 

" lapar nye perut nih , nak ape ye? "

" baru lepas makan sarapan dengan boyfriend saya yang handsome :P "

" kucing saya meninggal , sebab salah makan , saya sedeh , huuu :( "


" saya rindu lah dengan opah saya , dah lame tak jumpa beliau "

itu aku  tulis gune bahasa melayu , boleh faham dengan jelas , boleh di eja . .  belum lu orang bace , ayat yang di tulis dengan penuh seni , huruf kejap kecik kejap besar , dengan ayat yang nak sebut sampai sengau hidung , sampai gatal tekak nak mengeja. pergh! rosak bahasa melayu yang aku cintai. tak salah nak  singkat singkat , aku  tau masa itu emas , nak cepat , tapi lu orang taip macam tuh aku pulak yang  naik lemas   nak baca! haih. tolong lah ubah , aku  cakap bagi pihak semua orang bhai , bukan aku  sorang je!

 Aku  tak faham!  perlu ke berbuat camtuh? atau golongan nih memang suke buat camnih sebab nanti orang komen status mereka , terisi lah mase lapang dengan membalas komen komen friendlist! , friendlist berjuta pun tak kenal buat ape? sampah je. Lagi satu , kalau dah gian sangat nak update status , buat twitter lah kawan , tuh function twitter ,  kalau nak gak cerita , buat blog , tulis panjang panjang terus , orang lain bace , trafic naik , dapat gak duit, haha , adoyy! 


okay aku  nak je tulis menulis  semua persoalan kat kepala hotak aku  nih , tapi nanti nati lah aku  sambung lagi. Tulis banyak sangat persoalan kang ramai tak puasa hati.okay chow.salam




|
tadi gua kerja dan ia memang letih.

 sekian terima kasih

TAK HABIH LAGI!

|
Setibanya ke rumah , aku mule merasa letih dan mengantuk  , sebenarnya banyak lagi yang aku rase tapi sample kan dua nih je , sebab dua nih je perasaan yang popular! sering di gunakan orang sebagai isi entri.

Okay , sampai rumah aku on pc dulu , HARUS!  16 hari tak jumpa , rasa rindu tuh memang ade menular dalam diri ini , family pun rindu , tapi pc nih kes khas , rindu len macam sikit! , kemudian baru lah mandi!.

Tak habis kat situ , maktih aku ajak main bowling , aku hebat main  'bende ni ' , tak berlengah , aku ajak terus , maktih aku soh solat maghrib dulu , muke  gua tebal sikit beb , makteh gua tegur berhemah tapi tajam! 
okay selesai beribadah , kami gerak dan bertolak!

Main bowling di METRO POINT KAJANG , aku main satu game dulu sementara tunggu yang len datang , bapak dengan mak aku tak main  , tak reti/tak mahir/tak tau . . . kata mereka. aku pun diam  , dorang mintak aku sponsor tapi aku tak offer dorang pun diam , aku pun diam , selamat duit aku , bukan berkira dengan mak bapak , cume cermat berbelanja!

kebanyakkan game aku MENANGgung kekalahan , tiga game straight pakcik aku menang , dua set je  aku pegang! , sememangnya waktu yang beliau pilih untunk main bowling  memang  'sesuai '. Lagipun kekalahan aku nih di sebabkan faktor letih , aku salah kan letih , letih punca kekalahan aku , letih membaea masalah , jangan kawan dengan letih! beliau orang jahat!

okay sampai di situ sahaja , gua tidur dengan perut separe lapar , gua dah  makan nasik goreng kampung sebelum memejamkan mata  tapi gua tidur dengan perasaan lapar jugak! haih  , tapi tidur malam semalam memang nyenyak! 


** gua dapat kursus percuma kat cheras tapi gua takde transport !

SAFELY ARRIVED! - HOME SWEET HOME BEBEH!

|
 Few hours sebelum aku masuk airport ,  nak pulang ke rumah! , aku tak tau nak buat camane dengan barang barang yang di kirim nenek  , makcik , pakcik , jiran depan rumah , belakang  , tepi  , lorong depan , makcik depan surau , nenek sedare kampung sebelah , dan banyak lagi , kalau sebut korang bukan kenal pun!

Banyak yang dikirim mereka mereka semua nih kepada mak aku , aku lebih suka dorang kirim wang dari barang! lebih senang nak di urus dan nak di bawa , tapi orang memberi kita menerima  , sebab barang barangan seperti kek lapis dan ikan masin nih banyak sangat  nak di sumbat di dalam beg aku NIKE berwarna jingga aku nih ,pasti nya tak muat , baju dan seluar pun aku tinggalkan beberape helai sebab dah beli  yang baru , tinggalkan yang lame , bawa pulang yang baru! , okay , cite pasal barang tadi , pakcik aku pun soh lah bungkus dalam kotak besar  ,letakkan semua barang tuh di dalam satu tempat senang , takde susah nak buat dua tiga tempat! aku pun okay je , so dah siap bungkus ape semua , ohh! aku tak bungkus pakcik aku yang bungkus , aku malas nak bungkus , aku bawak je pandai!. . lepas zohor gua bertolak ke airport! ,pakcik gua anta flight pukul 3 petang , gua kene cepat check in , nanti terlepas lak flight kene lak stay lagi kat kampung!

secara kasar aku cube angkat kotak tuh , perghh! camnak terkentut sikit , berat bhai , bape kilo sume nih? ape ade dala kotak nih? anak buah aku ke? terbungkus die sekali ke? banyak persoalan bermain dalam hotak aku nih , camne boleh jadi berat sangat , barangan yang nak di bawak nih? dah lah aku tak daftar bagasi . kene charge kaw kaw lah nih! , aduh *mengeluh panjang

okay , pakcik aku ade kirim BIOaura jugak , tuh pun kene bawak jugak , pakcik aku bagi free jeh , kalau nak beli bende alah nih ade lah dalam RM 2 ribu lebih , tapi aku peduli hape , bende aku yang nak kene bawak , 10 ribu ke 30 ribu ke aku yang nak kene bawak , argghh! macam macam lah orang nak kirim , yang kali aku bawak kapal terbang sendiri!

Sampai je kat airport , turun keta ,  aku terus amik trolley , tanak aku pikul beg  , check in , timbang kotak tuh nak masuk kargo , hang tau bape kilo? 20 kilo lebih , kene  bayar RM 115 ,sebab excess luggage lebih dari 15 kilogram , adui! duit duit , tapi pakcik aku bayar . .  bagus lah , hati dah lah panas nak bawak , kalau kene bayar jugak tak tau lah apakah yang akan terjadi!

dah bayar duit bagasi tuh semua , jam dah pukul 2 setengah petang , lagi setengah jam nak berlepas  , salam pakcik aku , die pun nak cepat sebab nak main golf! aku pun bukan macam family lain yang menangis teresak esak tengok anak die pergi naik kapala terbang , pakcik aku pun bukan jenis camtuh! ,selepas tuh aku terus masuk ke imigresen , bla bla bla! tunggu kat gate few minutes later , masuk lah dalam kapal terbang , aku beratur kat depan , aku masuk awal , aku pilih tempat duduk , tapi tempat duduk kene ikut dalam tickets! DAMN! , kalau boleh pilih mesti aku dok sepan sekali , aku letak beg aku  dan kotak BIOaura tuh yang agak berat lah jugak kat cabin compartment , then duduk * menghembus nafas lega , 16 hari bersamaan 2 minggu 2 hari  penuh keseronokan di Kampung halaman . yeahh! memang tak akan dapat di lupakan!


Tak habis lagi , okay nih last paragraph , aku makan nasi ayam dalam kapal tebang , tade lah sedap dangat tapi dah lapar , makan je lah en! kang mati lak en! hahaha , sebelah aku ade pempuan tapi tak lawa sangat , flight attendant die pun tak berape lawa , sume tuh aku perhatikan! , okay sampai je kat LCCT kuala lumpur , 
alhamdulilah selamat sampai , walaupun lambat 10 minit . . .  tetapi memang seksa 10 minit tuh , sebab aku tahan kencing dengan berak! tuh yang seksa , muke aku cool jer tetapi isi perut aku bergelora!. Paktih , maktih , emak dan ayah aku yang sambut aku kat airport macam lah aku balik dari overseas , angkat beg dan  kotak ke dalam bonet , chit chating dalam keta , balik rumah , berak , RESTING! 

SISA SISA HARI DI KUCHING!

|
Okay nak cerita ape yang aku buat sebelum pulang ke Rinching nih nih , aku ade pegi India Street dengan paksu aku , dan hasilnya aku beli suar LAGI sehelai , duit banyak tade hal lah nak beli macam macam , kalau takde duit . . .  tengok sahaja yang mampu! 

Aku ade jugak pegi shooping complex THE SPRING , nak cite kat sarawak nih , shooping complex memang banyak tapi yang paling besar sekali tempat nih lah , lebih kurang besar MID VALLEY , abeh sume kedai kat semenanjung , kedai kedai yang kat dalam die di import khas dari KL , macam padini ,quicksilver , starbucks , dan yang same geng dengannya! , kat kuching susah nak jumpa kedai kedai camnih sebelum nih! tapi tidak lagi menjadi masalah sekarang , haha! 

Aku ade singgah  BOULEVARD , yang mana sejenis shooping complex juga , jalan jalan pusing pusing , tak beli pape . . . nih bukan tempat aku nak berbelanja! kalau boxer 3 helai RM 150. aku masih cintakan wang ringgit aku! , then  pegi ke pantai PASIR PANJANG , tengok ombak laut menghempas pantai , tiupan angin pula tak henti henti menderu ke wajah aku yang kacak nih! memang menenangkan jiwa raga yang stress dengan course ape yang nak di hamik dan nak di isi dalam borang UPU!  , okay kemudian kami pulang ke rumah , singgah jap beli kek lapis sarawak DAYANG SALHAH! , bisnes beliau semakin maju nampaknya , last few years aku datang , tempat testing kuih die , beliau potong kecik kecik ! SEKARANG  , hamik kau , makan sampai kenyang pun tak pe!. . . untung banyak  ape dehal! 


tak habis di situ , malam nya aku dengan makcik aku pegi pasar borong beli sayur , aku kene lah meneman die perempuan pegi sorang kang kene kacau! ,beli sayur dan barang dapur  nih memang banyak risiko dan dugaan! 
Makcik aku mencarik sayur untuk di kirimkan kepada omak aku , sayur yang rare tau , bukan sayur taugeh yang senang senang je nak dapat kat KL , aku pun tak tau name sayur tuh. kasihan sungguh .Aku sebenar nye letih tapi buat buat tak letih je lah en  .Sampai je kat teratak letak kepale , masih lagi dengar paksu aku berbual di telefon , beberape minit kemudian ,PADAM


OKAY GOOD!

|
Okay , aku memang menggigil gila khinzir nih bhai , seminggu tak online! , laptop memang melambak kat umah nenek aku nih , tapi line internet ade satu je , itu pun Makcik aku dah bawak pegi keje , isnin lepas die dah start keje , jadi pensyarah kat UITM Kota Samarahan , Alhamldulilah , aku doakan yang terbaik untuk beliau , gaji jangan lupe hulur hulur sikit, haha

Okay dua tiga empat hari aku takde internet aku memang mati kutu kat umah tak tau nak buat ape , baring tidur , tidur baring , bangun tidur pun saje bangkit lewat lewat biar cepat petang , cepat malam  cepat tidur balik , tapi sehari dua je berjaye , pastuh tak leh , aku tetap bangkit tido awal , dah terbiasa , maklumlah pelajar berdisiplin memang bangun awal sebab nak sekolah , tapi sekarang bangun awal takde bende nak di buat , so aku pun fikir lah aktiviti ape yg hendak di buat.Mujur , paksu aku ade mendownload muveee muvess korea dan jepun dan bollywood , die download ke die rembat kawan die nye , aku taktau , aku berfikiran positif yang die download semua nih , tak baik buruk sangka dengan orang! , So dah banyak cerita bersiri , drama berepisod , movie  korea/jepun/english aku dah khatam! dalam minggu nih , berdasarkan pemerhatian aku heroin dalam cite korea memang comel , okay , tuh je! haha


Seterusnya , aku nak cite aku stay kamung , berat aku naik 4 kilogram , tapi aku tak kesah , itu maknenye aku happy ,sebab ape aku naik berat badan? makcik makcik  , and pakcik pakcik aku semua belanja aku makan , tiap tiap malam , sampai aku pun dah tak larat lagi. . .  arinih KFC , esok seafood , lusa sini , tulat sana . . . bla bla bla. . .  lepas makan  balik umah tido , memang gaya hidup sihat yang perlu di amalkan lah en!? haha

TAPI , 

makan kat seafood memang best , pakcik aku nih memang suka makan seafood sampai aku pun terjebak , kau order je hape , sume die bayar , kau nak udang kara, kau nak ikan kerapu 3rasa? 4 rasa ? 15 rasa? rasa penampar? kau order je , die bayar . . . tapi kau kene jadi anak buah die dulu lah en. hehe

okay seterusnya! ,
aku ade lah shopping sikit sikit kaat bandar kuching , beli suar , baju , . . . haaa! tadi aku pegi makan kat HARTZ CHICKEN BUFFET , tak tau lah kat semenanjung ade ke tak , rules die camnih , bayar RM15.00 , then kau leh makan sepuas puasnya apa yang di hidangkan , in 2 hours! dalam dua jam. pastuh kau , kene blah dari situ , aku dan paksu aku , hentam lah ape yang ade di sajikan , kitorang memang dah kosongkan perut bhai dari rumah , memang dah rancang dari umah nak makan kat tompek nih . . .  haha! macam bengong je kitorang nih , macam tak penah jumpa tempat makan! , so bile kami dah sampai , aku terus masuk . .  amik nasik . . .makan lauk lauk bese , then , makan ayam , spicy , original , cetak rompak , semua jenis ayam semua haku sapu! , sape tengok muke aku mase tuh memang akan takut! , muke focus pada misi nak makan dan mengenyangkan perut! haha. . . Salad die pun aku sapu , ice cream !kau cakap je bende ape yang boleh makan kat situ , aku makan lah! kalau boleh pinggan pun aku nak kunyah , tapi aku masih bertamadun , takde lah burok perangai camtuh! haahaha

okay , dengan berbekalkan perut yang kenyang kami mula lah melangkah kuar dari medan perjuangan , aku tahan sampai 1 jam setengah je , sebab makan gila khinzir banyak , perut aku rase cam nak meletup seperti mercun tahun baru cina , walaupun tahun baru cina belum lagi. so aku kata kat paksu aku 

" baik kite berundur , sebelum kita rugi . . "

" rugi ape bodoh? , aku tak kenyang lagi . . "

paksu aku nih memang perut biawak , sebelum makan kat tempat nih , dah makan kat umah , , ,tapi masih ade lagi ruang menyimpan makan dalam perut die , even dah balik dari shopping die leh belasah kebab ayam special lagi , badan kocik , kurus kerempeng macam mat gian  kaki lima! tapi isipadu perut beliau kalah manusia normal macam haku nih!. . itu kelebihan die nak buat camne..

okay lah taip panjang panjang pun tak gune , aku jugak yang bace sendiri! haha , start terbersin bersin nak selsema lak , cuaca bukan nye sejuk , bengong tol!

okay chow , salam


JOURNEY TO SERIKIN! - letih gila

|
Okay harinih aku bangun awal , selalu aku memang bangun awal pun , bodoh kau nih Din , intro post macam keling , haha

okay , harini aku pegi SERIKIN , tak tau ? google sendiri , dunia di hujung jari bah , takkan malas lagi , okay aku describe sikit lah , tempat nih macam NILAI 3 ,  jual periuk , baju baju , kain langsir  bagai , camtuh . . . tapi kat tempat nih gerai die berbumbungkan zink , kedai dari kayu , lain dari NILAI 3  , shoplots semenggah sikit tengok , ohh yaaa , SERIKIN nih sempadan dengan INDONESIA , so majoriti peniaga die memang india , eyh ape jadah india , so peniaga die ramai indonesia , camne aku tahu? dari gaya percakapan dah tau , pekat loghat indon dieh.

perjalanan die dari kuching , lebih kurang sejam setengah jeh , jalan tak jam , kalau kat KL aku tak tau  ah , mungkin 5jam kot , sebab KL selalu jam , banyak tol , lain dengan sini! , aku sebenarnye mabuk kereta , orang selalu mabuk laut , tapi aku mabuk kereta , dok keta lame lame memang pening nak muntah macam orang nak beranak! tapi aku belum kawen lagik , aku selalu naik keta selalu dok depan baru tak pening tapi kene dok belakang dengan atuk aku , ya Allah , dengan air kopi tertumpah  habis semerbak bau kopi dalam keta naza citra nih , kalau kopi starbucks takpe , nih kopi pahit nenek aku! haih , sabar jelah .


 Okay , jalan jalan , punya jalan , aku maleh nak beli pape , just nak windows shopping je , tapi suar jeans die murah murah bhai , nak tak nak kene beli gak , lagi pun aku memeang kurang bekalan suar jeans , suar slack banyak ah! duduk umah pakai suar slack macam keje korporat bisnes juta juta , *berangan kau Din , so aku beli ah sebuah suar jeans , sebuah ke sepasang? bantai je lah

 Bukan suar jeh aku beli , aku de beli fullcap Dc gak , murah bhai , murah dari KL sudah pasti tu pasal aku beli , sekali tengok memang ori , tapi confirm tak original lah , tengok lah tempat menjual nye , and aku beli gak rayban hitam , dah lame nak beli , tapi tak sempat. . .errrr bukan tak sempat tapi rase tak penting tapi alang alang dah ade duit , aku beli lah! haha , tiba tiba rase rayban tuh penting! hoho

Lepas dah puas beli , tiba mase untung terbang pulang , ehh bertolak pulang , bajet naek kapal terbang jeh ,  okay , ini klimaks nye! , sume makcik pakcik , atuk ,anak buah , nenek sume dah kat kete , eyh! nenek aku takde kat keta . . .  missing in action! , kene lah aku carik nenek aku , nenek aku nih kalau dah bershopping memang tak ingat dunia! , di call call tak diangkat , orang dah nak balik! die pulak macam taknak balik , haih!
Dalam setengah jam carik nenek aku jeh , sekali jumpa kat tempat tudung ke ape tah , bende camtuh lah lebih , kurang , then terus pulang .

Sebelum pulang ke rumah , harus singgah makan dahulu ,Kitorang singgah makan di E -MART , bunyi cam kedai runcit kan? salah anggapan kamu , sebenar nye ini adalah name kepada sebuah pasaraya , Macam tesco Semenyih je besar die , haha , kitorang makan tengah hari *tengah hari la sangat , mase tuh dah puku 2 lebih , kitorang makan kat SCR atau nama saintifik dieh SINGAPORE CHIKEN RICE ,  haha  . . aku makan nasik ayam , dorang makan ape tah , minum teh c peng special alah yang teh yang ade 3 - 4 layer tuh  , haa! yang tuh! ,ok , pastuh baru  kami pulang ke rumah, aku rase kat KL takde kot SCR nih , aku tak penah jumpe lagi , kalau sesiapa TERnampak kedai nih , bagitau akuh ye! haha

memang memenatkan hari nih , tapi dalam mase yang same menyeronokkan , ye lah bile je lagi aku dapat enjoy camnih! haha! , sebenar nye aku dengan usu aku nak tengok wayang cite  ' KHURAFAT ' , cam malas lak , haha! pastuh usu aku pegi tengok dengan awek dieh , tinggalkan aku ketika masih tidur , haha! takpe len kali pegi!. . . 


pasdah bangun tidur , aku terus lah bangun menaip post nih ,untuk tatapan kamu semua* bajet follower ramai jeh! haha! okay , sampai disini sahaja , chow , SALAM!




yeahhh! Kuching!

|
PERGHHH!

da sampai kuching lupe aku nak hupdate blog , huahaha!
okay  kawan kawan yang aku sayangi sekalian alam  , aku sudah selamat sampai ! alhamdulilah flight tak delayed! ye ah naik Airasia selalu delayed bhai , okay , dah beberapi hari dah pun aku sampai , hoho!

Dalam aku baru beberapi hari je sampai nih  , aku ade tengok berita pasal flight Airasia yang terhempas kat mane tah , ramai yang tercedara , flight yang terhempas tuh bantai flight KUALA LUMPUR KE KUCHING , nasib baik aku takde dalam flight , aku dah lah lemah semangat!  Kapal terbang gegar sikit , aku daha bace ayat al quran 4 juzuk , haha , sampai terkentut kentut bace , dua kali tiga kali amik wuduk!. . .

lupe nak bagitau , nih first time aku balik kuching sorang sorang , ye lah selama nih  dengan family , tiba tiba kene balik sorang . . . tapi takpe , ini akan di jadikan pengalaman!  baru lah remaja boleh berdikari sendiri. nih asyik asyik emak je nak uruskan , sampai bile kan? haha


 Okay nak cite aku kat sinih , sampai je aku kat airport pakcik aku hamik , waktu tuh memang ujan lebat  , jarak penglihatan memang terhad , dalam 30 meter je camtuh , kalau orang kentut , bau lu sampai , orang yang kentut kemudian baru nampak , ha camtuh! tapi kalau  makan petai bertambah jarak dieh , dalam 100 meter camtuh.

tapi , aku selamat sampai ke  kampung halaman , haha! setelah mengharungi hujan lebat , badai taufan , apa jadah itu semua , haha *Duduk dalam kete je pun. :D

aktiviti aku dua tiga empat  hari nih , jalan jalan kat  'KUCHING WATERFRONT ' ,  LEPAK SINI SANA , LEPAK KAT UMAH CAMTUH HAHA! , aku pun banyak tidur je , tak tau aku buat ape , kalau kat rinching memang tak boleh duduk diam , tapi kat sini , aku takde bende nak buat , kadang kadang sambil korek hidung boleh tertidur , sedar sedar dah maghrib . . haih!

okay  , aku nak bagitau gak , aku dah beli no ID , haha . .  itu pun paksu aku yang ingatkan , kalau tidak memang aku tak ingat , aku tak sedar aku nih dah lepasan SPM , haha , time kasih poksu!  
jauh aku beli no ID nih , kat kuching sarawak , pun dalam keadaan hujan , memang lencun aku , sejuk plak tuh , semata mata nak beli no ID  , kalau hilang memang naya! 

 "waktu cikgu offer nak beli secara pukal kat sekolah dulu kau tak mahu Din "

member aku cakap 


" bukan tak mahu , mase tuh rase  bende alah nih tak penting di fokuskan , ye lah aku kan fokus pade SPM dulu "

aku jawab, memang ade je jawapan aku nih , haih bile aku nak berubah , haha

lepas dah beli bende alah tuh , aku se-round dua bowling dengan paksu aku ,  first set , aku leading , agak jauh paksu aku point aku potong , haha! dalam 40 camtuh jarak mata die dengan aku , second set , aku macam hilang pertimbangan , tak stabil , bola ke longkang ajeh , hati memang paneh , aku dah lah nak tunjukkan kehebatan aku nih kat paksu aku,  tapi nampaknye cam tak boleh ! , and final set ,  

" PROMOSI 3 SET SEPULOH RINGGIT "
tuh yang aku main sampai tiga set tuh , TAPI AKU KALAH , tak gune gak lah , aku kene bayar semua! blerghh! nasib  paksu aku baik je tuh , tidak  semua set aku sapu bersih!


lepas dah settle ape semua , balik , hujan pun turun  LAGI , cuaca sejuk , memang membuatkan perut berasa lapar , lalu kami pun singgah ke MCD , lepak makan burger , fries , cendol ,. . . okay cendol aku tipu!

dalam kitorang tengah sungguh sungguh makan , hujan pun sungguh sungguh turun , macam berlumba pulak!
hujan turun aku suka . . .  dapt cuci mata *astghfirullah

" hujan rahmat nih , jangan mengeluh tak baik "

aku teringat dulu mak aku penah cakap.


ade lah drama sikit kat MCD  mase aku tengah makan , ade couple omputih datang makan ! romantic romen , bese lah orang putih! haha

 okay , malam tuh makcik aku belanja makan kat depan waterfront kuching , die kate order je apeh yang aku nak makan ,, aku pun order ah nasi goreng enjin , sebab aku rase name die len macam je , aku pun curious nak rase sedap ke tidak hidangan ini , tetapi indah khabar dari rupa , rase die macam nasi goreng aku selalu goreng je , cume die banyak letak udang  yang besar besar! , itu sahaja! huh! kalau aku tau , baik aku order roti canai, cisss

okay , tuh je aku nak cite ape yang berlaku kat aku dalam dua tiga hari nih kat  kuching , aku dah ringkas kan pun tapi aku rase macam panjang je jugak , haha!

okay nanti aku hupdate lagi , chow , salam!






Seberapa pantas!

|
woaaaaa! lagi beberape jam jeh aku dah nak balik sarawak nih , eksaited aku nih! haha , sampai kene hupdate blog nih , haha! camne aku tak eksaited , dah lame aku tak jumpe grandparents aku nih ! Raya arituh dah lah tak balik kampung . focus pade SPM , haha , kalau SPM lingkup aku tak tau ah . . . .  banyak bende aku nak buat kat sarawak nih , berenang , carik awek . . .! itu yang harus! haha. . okay , aku merepek! aku baru bangun tido terus on pc bukak blog ., belum 'bersihkan' diri lagi. haha

Okay banyak kali aku nak hupdate blog tapi takde cite nak di ceritakan. . . . okay aku tipu! banyak cite yang nak di ceritakan tapi malas nak menaip sebenarnye! tak bleh jadi blogger ah aku nih . . . . haha


Haa , RIBUAN TERIMA KASIH JUGA KAT AMMAR! dan family nyeh , mak die dah bagi gaji kat aku , lame tunggu bhai , tapi berbaloi baloi ,  kem salam kat family kau mar! , haha


okay , pape hal lagi nanti aku hupdate! Doa kan aku selamat pergi . . . .  selamat balik ! cume balik "MALAYSIA" nih tak tau lagi bileh , haha bajet pegi lua negare je , padahal pegi sarawak je pun! haha
dah Din talking , talking! stop! sampai di sini sahaje . 

okay , chow , salam

BOLA

|
Semua pakat nak jadi goalkeeper !

sape nak jage posisi lain? sebelum nih berebut nak jadi striker.
Budak budak sekarang terpengaruh betul.*geleng kepale

Cik Kharul Fahmi sekarang fenomena.


P/s ade orang cakap muke aku cam khairu fahmi , orang cakap bukan aku ,AHAHA

NAWAITU DUA RIBU SEBELAS!

|
Kerja kerja kerja , tuh pasal aku tak dapat nak hupdate lagi blog nih dengan selalu. Dah bersawang dah blog nih , sarang tikus , beruang , rimau semua  dah ade , haha


aku kerja ape? tak yah nak hamik tau sangat lah , hahaha yang penting aku dapat duit nanti bukan hamik dari kau. hahah

OKAY 

Melangkah ke tahun baru , macam macam niat/azam/cita cita yang terpacul dan muncul dalam fikiran nih 

" nak benti isap rokok ah taun nih "

" nak kurang kan sopping ah tahun nih "

" nak kurangkan kebergantungan terhadap internet lah  tahun ni "

" nak single mingle lah tahun nih "

haha , itu semua perancangan , takde usaha , takde kesungguhan tak boleh buat semua tuh , takkan terjadi semu tuh. lepas dan berusaha , berdoa lah selalu , bukan berdoa masa susah je , orang sekarang mase susah je berdoa!

perancangan aku  memang tunggang terbalik , tapi memang menjadi cume lambat je!
Banyak bende aku nak fikir , KEWANGAN , KOMITMEN DALAM HUBUNGAN , macam macam lagi

so sekarang , aku dah single hehe! kitorang pun better jadi kawan je. haha

pasnih aku leh ah kacau gadis gadis di luar sana. okay nak cite ape lagi , haa! 8hb nih aku balik sarawak , pergh! rindu sama atok , rindu sama nenek , rindu sama kambing , lembu . . .  ikan duyung semua rindu lah!
Hati aku sememang nye dah kat sane , jasad je kat sini lagi. hehheheh

so kalau korang tak nampak aku online , takde recent activities kat fb maknenye aku tengah berseronok lah kat sarawak tu lah ye. heheheh

okay lastly ,  tak terlambat lagi kan nak wish happy new year  , ahh kalau lambat pegi mampus lah suma orang! hahaha

 okay aku nak wish nih! 

" SELAMAT TAHUN BARU KEPADA SEMUA RAKAN RAKAN KUH , selamat kembali ke sekolah bagi bersekolah , selamat kembali ke kampus bagi yang nak masuk kampus , selamat pergi ke PLKN , bagi yang dapat PLKN , selamat berkerja bagi yang berkerja , dan selamat menganggur bagi yang mengangggur , haha , okay , semoga hidup anda di selubungi Kebahagiaan bukan misteri "

okay chow salam