Soalan kasi Rambang. Jawapan kasi Sembang

|
Begini , adelah seorang kawan jimbit dari zaman sekolah suruh aku buat , nama beliau adalah 

Beliau ajak aku curik lembu kat sekinchan , aku pulak kat rinching , die ingat jarak antara die dengan aku dekat dekat alam , lagipun malam tuh aku kene jage lembu kat surau kat perumahan aku , upah memang takda tapi habis satu tin biskut lemak bergula milik surau aku lahap kahkah!

Sebenarnya aku ingat Tag  menge-Tag ini hanya berlaku di dunia facebook sahaja , tapi ternyata semua tidak seperti yang aku sangkakan , walaubagaimanapun aku turutkan juga permintaan Zahid (tetapi tidak semua).

Jadi ini adalah  sebelas perkara/sifat/fakta menarik tentang aku , bagi korang mungkin anggap aku *some text missing*. tidak kisah ape yang korang anggap aku nih ,Terima kasih sebab anggap aku begitu.
 (nangis keterharuan)

Jadi kite teruskan . . 

  1. Tarikh lahir aku sebenarnya 27hb Februari 1993 , tetapi aku selalu tipu orang tarikh lahir aku adalah 29hb yakni yang hanaya berlaku pada tahun lompat , kau bayangkan harijadi kau 3mpat tahun sekali. mesti syok kan ? dan kau bayangkan orang kene tipu bile aku cakap tarikh lahir aku 29hb ? lagi syok tengok riak muke dorang seolah seolah simapti dengan nasib aku yang hanya mampu menyabut harijadi 4 tahun sekali ape ape pun anda dah terkena sebenarnya. kahkah!

  2. Dengar segala jenis musik dari irama sedu sedan hinggalah ke irama pecah berdesing berdentum gegendang telinga TETAPI irama k-pop masih tak boleh hadam tak tahu kenape , dan  AWEKawek k-pop memanng comel itu tidak di nafikan. *google pic awek kpop yang come comel buat wallpaper hp*

  3. Peminat tegar warna merah  , hitam dan hijau , kebanyakkan baju aku mesti di kalangan warna warna ini sahaja dan kalau lain itu adalah baju yang di anugerahkan  ibu bapa ,makcik makcik  rakan taulan dan peminat rahsia .
    (aku tak faham nak bagi hadiah orang suka bagi lah yang sesuai dengan citarasa penerima hadiah okay? )

  4. Penagih kafein yang tegar , mampu minum nescafe/kopi satu jug , dua jug dan berjug jug , kalau di belanja pulak ? mampu mengbungkus untuk di bawa pulang . Rezeki jangan di tolak , dah dapat pukul habis. kahkah! . Pecinta tegar coca cola , pegi mampus yahudi punya produk ke tak , bende air ini mendatangkan ketagihan , sama kes macam pembuangan bayi , kalau tak ketagih seks , takde nye bayi bersepah sepah kene buang.
     
  5. Seorang yang comel macam anak bongsu , hakikatnya aku adalah anak sulung yang memikul tanggungjawab sebesar gunung everest di atas bahunya.*facepalm*

  6. Sering di labelkan sebagai perasan/bongkak/bangga diri.berlagak sebab sering mengaku hensem dan pelbagai perkara posotif yang lain di rangkaian laman sosial tapi sebenarnya aku bukan berlagak ke ape , aku sedang memotivasikan diri dan meningkatkan daya keyakinan diri dengan cara memuji diri tampan serta comel pada setiap pagi dan sebelum tidur.

  7. Jarang aku korek hidung di khalayak ramai tanpa rasa tidak bersalah .jarang

  8. Kitaran waktu tidur aku tak pernah nya normal , hal ini berlarutan sejak aku menduduki UPSR dan sejak program di TV hanya akan best bile larut malam , dan sehinggalah sekarang lagi lagi kelebihan internet dah di hujung jari hehe

  9. Bukan orang telefon (baca: phone person ) , pernah hidup tanpa menggunakan telefon  selama beberapa tahun , bulan serta hari tapi tak gila pun. ye aku hebat aku tau tuh

  10. Jarang sarapan walaupun beupaya atau punya kewangan yang kukuh mahupun ada orang yang berdedikasi menyediakan sarapan setiap pagi sebab kalau aku makan jugak sarapan , makanya tandas lah destinasi sterusnya bagi aku . Perut aku susah nak dijangka *facepalm*
  11. Sebenarnya tak cukup 11 perkara je nak list , nak tahu dengan lebih lanjut ikutilah saya di laman twitter *promote



Jadi ini adalah soalan soalan perah otak yang di sediakan Jahid jajman (bukan typo ).


Zaman kanak kanak kegemaran dan kenapa?

zaman kanak kanak memang kegemaran aku
sebab ade orang asing bagi gula gula kat kau lepas tuh nak culik kau tak hebat tuh ? haha. Okay serius , sebenarnya zaman kanak kanak itu sungguh mengagumkan kerana ketika itu kita tak stress kita tak payah fikir pasal duit , tak payah pikir pasal orang lain , tak payah fikir pasal tuhan (baca : masih tidak matang ketika kecil )tak yah fikir  pasal sesiapa kite hanya fikir pasal kite . Sungguh hebat , berlainan sekarang nak bercakap kene fikir perasaan orang lain , kene fikir pasal imej kite pada pandangan orang lain , kite kene sentiasa fikir tuhan , sentiasa kene fikir bil bil yang melambak nak kene bayar. arghh! menulis nih je rase nak sepak kepale paip

Kalau marah, anda buat apa?
Bangkit tubi , amik wuduk (baca : basuh muka ) , maki orang lain yang lebih lemah.

Gitar, bass gitar, or drum? Or else?
Drum , tapi kalau  Zahid ajak jamming die nak main drum jugak , apesal tempat jamming tak letak dua set drum. puihhh

Barang kegemaran anda. List of 5
Satu - Seluar seluar jeans aku , yang kebanyakkannya tak berjenama , kalau ade pun semua tiruan.

     Dua-Koleksi syiling dan wang kertas lama aku dari dalam negara dan antarabangsa


Tiga - Telefon walaupun tak penting kadang kadang terdesak nak pakai jugak ye.



Empat - PC di rumah yang dah dua kali format , kalau PC nih gadis mesti orang panggil bohsia.



Lima - Kasut kasut aku , terutama converse strap aku beli gune duit raya. Duit raya mase dah besar nih berape lah sangat dapat okay.





Tempat yang anda ingin jelajah. SATU SAHAJA.

AMSTERDAM , boleh ber -bong dari pagi hingga ke malam tanpa risau degan penguatkuasa.


Habit keanak-anakan yang masih ada sampai sekarang.

Kencing berdiri , susah nak buang ah , lagi pun tandas di malaysia rata ratanya menggalakkan penggunanya yang lelaki kencing berdiri.


Benda yang anda suka buat bila ada dengan budak budak.


cubit pipi , tangkap gambar , buli , ajak main bola sepak sebab budak confirm lah tak dapat menyaingi orang dewasa bile bermain bola sepak bersama , dan terasa diri hebat bila bermain bola sepak dengan budak. kahkah!

Buku kegemaran.

Banyak gila nak meninggal. Tapi sekarang aku bace buku buku terbitan Fixi Publication

Hukuman yang paling berat yang anda kena. Oleh sesiapa. Tapi yang paling teruk.

Cikgu Matematik semasa tingkatan 5 , kene siapakan kerja matematik sambil duduk melepek  atas lantai depan bilik guru , awek yang cantik cantik dah lah selalu lalu lalang depan bilik guru , habis jatuh saham aku 69 % pada hari itu . Kaunter di tutup rendah.

Movie yang bagi maksud yang mendalam buat anda.

Banyak bro , kebanyakkan ia berkisar tetang motivasi diri dan kekeluargaan.
Glasses or contacts? 

Glasses lah , sebab golongan contact lense nih sekarang dah di cemari awek bajet kiut pakai contact lense warna warni.puihhh


okey tamat lah sudah terima kasih bace  , ikut peraturan aku kene tag 11 orang tetapi di sebabkan aku awesome aku tanak , okay bai.



Selamat Hari Raya AidilAdha 6 November 2011

|
Seperti sedia maklum  , tiap tiap pagi raya korban pasti ade solat sunat aidiladha  , nak di ceritakan
 pesen budak budak sekarang nih datang awal ke surau bukan main  awal tapi duduk saf paling belakang jugak ,
 tah ape best saf belakang tah  , dapat tengok bontot kawan kawan agaknya  ? , tapi aku tak lah aku selalunya saf pertama je tak pun jadi imam.

dan seperti sedia maklum jugak ,hari raya korban mesti lah ade daging korban di agihkan , time camnih pergh! tak payah maklum pakai mikrofon , semua dah kat depan kaunter agihan daging ,molek je sengih sengih macam kerang busuk menanti daging di sambar tangan ,  hidung pulak macam ade pasang  pengesan je, baik kecik mahupun yang besar , Baik yang berkapcai atau mahupun ber-BMW.
Daging percuma menyamatarafkan mereka.

Lepas balik dari menyemak kat surau , aku pulang ke rumah dengan memabawa daging korban yang tak sampai sekilo ,tetapi aku bersyukur. Riak wajah ibu menanti kepulangan aku membawa hasil dari surau sungguh syahdu 
, macam menyambut kepulangan anak beraya dari perantau je.

Padahal aku tak usaha pun nak dapatkan daging tuh , aku bagi kupon je. kahkahkah!
 Letih lak menaip nih , dalam perut dah bergusti daging lembu dengan daging kambing dengan daging ayam gak  dengan daging burger pun ade gak. (jangan pertikaikan nafsu makan aku ).
Dah - dah aku nak tidur  , kepale aku pening pening hari nih.

Selamat Hari Raya Aidiladha

Bye.


serabut ringan.

|




Dua tiga hari ini aku selalu memikirkan hal hal yang sudah di belakang .
Hal yang separa penting atau mungkin tidak penting langsung bagi kau ?

Aku memikirkan kenangan , kenangan selalunya di kenang , bukan difikirkan
tapi 

aku memikirkannya secara tak sengaja , ia bermain main di ruang otak aku.

Semakin aku cuba untuk tidak memikirkannya ,semakin tak tersengaja ia berada di dalam benakfikiran , semakin jelas satu persatu  setiap butir dalam kenangan itu , seperti di tiup tiup oleh sesuatu lembaga . kenangan itu meluru masuk ke dalam otak .

Padahal ,aku cuba untuk menumpukan fikiran pada hal lain.
Sedang aku hendak melelapkan mata , aku memikirkan tentang kenangan.
Sedang aku hendak bersiram , aku memikirkan kenangan.

aku gelisah.
aku resah.

hal ini sudah menunjukkan punya lemah kudrat seorang manusia , otak dan kelopak mata yang di amanahkan pada badan pun tak mampu di kawal dan kadang kadang diluar kawalan.

Kenangan aku tak lah semenarik memori fotografi yang penataan cahaya cantik dan mimik mukanya nampak suci.

Kenangan aku biasa sahaja.

tetapi

yang terlibat dalam kenangan itu luar biasa.

ia menjadikan aku yang 

hari 

INI.

p/s : masih relevan kah kenangan dalam misi meneruskan kehidupan ?

last few weeks.

|
Dua minggu nih hari aku terisi dengan melepak bersama rakan , pergi sepang tengok moto GP ke Putrajaya dan berbagai tempat lagi
Di sini saya sertakan beberapa gambar . Gambar berikut akan menceritakan segalanya *senyum

Tiket. orang bagi free.


Semasa membeli roti.
lupa kat mane nih.



semasa hendak pergi ke Grandstand F

Ngantuk benar tunggu 125cc punya race habis.(lawa tak jam ? )

 " Best nyewwww Din dapat pegi tengok Moto GP dengan rakan rakan "

terus terang perasaan bercampur baur , Moto GP dua lap je dapat tengok sebab Perlumbaan di batalkan , ade rider tumbang , iaitu Marco Simonelli dan beliau dah mati pun , korban pertama LitarSepang sejak tahun 1999 litar itu di buka kepada umum. ape ape pun , Rest In Peace Marco.

Nasib baik datang dari pagi , dapat tengok 125cc , 250cc dan sebagainya.

Seterusnya . . .



Men -Bowling se-Frame dua
ape jadah snap belakang aku tah , kantoi buntut besar.



                                  
kat kedai ayam , melantak sebentar bersama rakan rakan.

Motif ? tak dapat di kenal pasti

tak dapat kenal pasti jugak.



gelak ape tah , *nampak puting* maaf ye.

antara budak nakal di sekolah.(dari kiri) Zulfikri , Khalish ,Alip , Ijat ,Apek , Aku , Firdaus (yang mencangkung)

akhir cerita , minggu minggu yang lepas memang Awesome. Jarang dapat berkumpul macam lagi lagi semua dah sambung belajar , semua dah takde masa. Harap peristiwa manis ini akan berulang lagi.

Amin :D

semua macam bagus.(last picture)



P/s : pergi tengok moto GP dengan pergi putrajaya bukan dalam hari yang sama.(gambar di susun mengikut susunan masa dan hari yang betul)
2nd P/s : amacam potongan rambut terbaru aku ? menarik tak ?haha.

Narsistik - sifat siapa ? adakah kita orangnya ?.

|
Pernah tak rasa menyampah fed-up dengan sesetengah sesetengah insan yang gemar berbuat  begini :

" saya handsome kan ? awak tak perlu bagi tahu pun saya dah tahu "

" Comelnya saya nih , tak sangkanya  "

" untung siapa dapat berkasihan dengan aku nih , aku nih penyayang "

ye , seperti contoh contoh diatas , pernah tak terjumpa/terdengar/termengalami perkara perkara sebgini ?

pasti ade kan ? perangai mereka ini tidak ubah seperti Narcissus Dewa Greek yang jatuh cinta dengan diri sendiri kerana terpegun dengan kekacakan sendiri. Mereka kagum dengan anugerah dan kelebihan sendiri dan cuba mempamerkannya kepada orang lain dengan cara yang melebih lebih dan melampau lampau. Sifat begini adalah sejenis penyakit jadi jangan terkejut.

Mereka mungkin akan kurang bergaul secara rapat dengan kawan kawan yang lain ,jikalau ada mereka tidak akan rapat secara peribadi. Bagi mereka kawan itu bukan tentang kuantiti , tapi kualiti.

Perangai ini kalau tidak di bendung , di bimbani boleh mendatangkan kemudaratan.


Apakah yang di maksudkan dengan Gangguan kepribadian narsissistik (narcissistic personality disorder)  ?

 Personaliti narsisitik didefinasikan sebagai tarikan yang terlalu kuat terhadap kelebihan diri sendiri. Bak kata lain terlalu bermegah dan taksub terhadap kesempurnaan diri sendiri , terasa dirinya lebih unggul dari orang lain. Bunyinya macam biasa sahaja tetapi jika tinglahlaku ini sampai ke tahap seseorang itu tidak boleh membina perhubungan dengan manusia lain terutamanya perhubungan jangkamasa panjang, ia perlu diberi perhatian. Keasyikan mereka terhadap diri sendiri akan menghalang mereka menerima keperluan dan sentimen-sentimen orang lain.

Ciri - ciri (simptom) Narsisitik

  • Terlalu sensitif dengan penghinaan,kekalahan ,kritikan dan cenderung untuk bertindak secara aggresif terhadap keaadaan tersebut.
  • Leka dan selalu berfantasi berkaitan dengan kekuasaan,kekayaan, kejayaan dan cinta.
  • Merasakan mereka terlalu istimewa dan perlu mendapat layanan yang istimewa juga.
  • Tidak mempunyai keupayaan untuk memahami emosi orang lain dan tidak sama sekali mahu memahami keperluan, perasaan dan pendapat mereka.
  • Kedekut dan merasakan mereka lebih tinggi darjatnya dari orang lain.
  • Takbur dan sering memperbesar-besarkan diri dan pencapaian mereka.
  • Menyediakan matlamat-matlamat yang tidak realistik untuk diri mereka dan tidak ragu-ragu dalam mengambil langkah-langkah yang ekstrem untuk mencapai matlamat-matlamat  tersebut.
  • Sentiasa suka dikagumi dan inginkan diri mereka menjadi pusat tarikan orang ramai.
  • Kelihatan sangat angkuh dan sentiasa bersikap ego
  • Sentiasa berasa iri hati tentang orang lain tetapi dalam masa yang sama mereka merasakan orang lain yang iri hati kepada mereka.
  • rasa dirinya  perlu di kenali orang lain



walaupun penghidap narsistik ini tampak seperti mempunyai harga diri yang kuat dan daya kayakinan yang tinggi tetapi itu adalah tidak sama. Yakin dengan sendiri dan tidak memperdulikan pandangan orang lain adalah sia sia.


Mereka gemar meremehkan nasihat orang lain , memandang rendah orang lain  , memperguna orang lain, menindas orang bawahan, membuat teguran tidak bertempat, cemburu, iri hati semata-mata inginkan dirinya dipuji, atau mendapat perhatian. Mereka akan semakin hanyut jika di beri pujian , kerana itu yang mereka dambakan.

Punca penyakit ini boleh menular dalam diri sesorang tidak dapat di kenal pasti , tetapi ada beberapa kajian telah di jalankan dan seperti gangguan mental yang lain , penyebabnya mungkin kompleks .Mungkin juga persekitaran semasa mereka membesar  ,seperti di manjakan secara berlebihan , berharap pada sesuatu yang mustahil . Ada bukti yang mencatatkan tentang penglibatan genetik atau psychobiology - hubungan antara otak dan perilaku dan berpikir.

Narsistik ini juga dapat di lihat dalam laman laman sosial seperti  FACEBOOKOrang yang narsis biasanya memiliki jumlah teman yang banyak namun sebenarnya tidak punya hubungkait atau kenal secara mendalam dengan orang-orang tersebut.Mereka juga   mempromosikan diri dengan memakai  foto profil yang menarik dan berbeza supaya tampak unik untuk membuat orang lain terpesona. Walaupun begitu tidak semua pengguna FACEBOOK adalah narsis


Cara untuk merawatnya

Penyakit ini hanya boleh di rawat  dengan cara psikoterapi. Tiada cara merawat yang khusus yang di nyatakan , tetapi jika pesakit mengalami tekanan atau sering merasa gelisah , mereka boleh mengambil  ubat anti depressant  , itu boleh membantu mereka. 

Mereka juga di galakkan sentiasa membuat perbandingan positif antara diri mereka dan orang lain , di galakkan juga menjalani kehidupan yang sederhana , tidak melebih lebih . tidak menumpukan terhadapa keseronokan dunia agar tidak mereka terjabak dala perangkan hedonisme iaitu taksub terhadap dunia hiburan.

Sifat ini mungkin akan di rawat atau mungkin akan terus bersama selama lamanya , terapi akan memakan masa yang lama kerana ia akan cuba mengubah pemikiran pesakit dan membentuk satu pemikiran/keperibadian  baru untuk pesakit , sekurang kurang satu perubahan kecil untuk pesakit dengan berterapi di yakini dapat membantu penderita memahami penyebab emosi penderita dan apa yang mendorong penderita untuk bersaing, untuk tidak percaya orang lain dan mungkin untuk membenci diri sendiri dan orang lain.

jadi sentiasa renung diri kita dan orang lain tegur apa yang termampu , bantu apa yang boleh  

*senyum*

             :http://nurawlia.wordpress.com
:

memori

|
Saya teringatkan memori
atau memori mengingatkan saya ?
kenapa saya baru tersedar
dan kenapa sekarang baru saya tersedar ?

Saya hilang ingatan atau saya memalsukan fikiran  bahawa saya
kehilangan ingatan ?

PERNAH mempunyai ingatan bahagia itu dah cukup buat saya
bahagia.

itu wangian yang paling lama

sehari di hari bulan 27. september

|
Cerita nya begini.
Pagi pagi yang hening , dan aku yang nyenyak aku dikejutkan dengan panggilan telefon , nyesal tak silent sebelum tidur.

"Weyh , mana ? aku nak pinjam duit nih  adik aku nak bukak buku akaun bank , pinjam RM 70  "

panggilan tersebut dari Hafiq , kawan senang dan susah aku.

Disebabkan ketiadaan duit kecil. aku bagi RM 100 , bukannya dia tak bayar balik kan ?
di sini semuanya bergantung kepada kepercayaan,

dan seterusnya kisah nya dimana aku ade sekeping duit syiling atau lebih tepat Dinar emas bernilai 100 dinar emas bahrain , aku nak tukar nilai syiling tu kat Money changer Tesco , dengan harapan dapat lah duit tuh aku buat melantak , alih alih premis yang kat Tesco tuh tak terima nilai matawang yang berbentuk syiling , nak yang berbentuk kertas je. Puihhh!

dah lah menapak punya jauh tapi takpe nanti carik kedai lain pulak.

lepas dah kecewa , aku singgah rumah makcik aku ,ingat perut lapar boleh ah singgah melantak tetapi yang indahnya makcik aku takde , pergi servis kereta , tinggal lah sepupu aku dua orang di rumah. ape yang dorang tahu, dorang bujang same macam aku.

lepask sejam dua lepak  , aku pun balik.

ok ini kemuncak nye.

Pada malam 27  dekat dekat  lepas waktu isyak , aku datang lah rumah Hafiq ye lah , bapak die suruh datang amik duit yang kau pinjamkan tadi , aku tak kisah die bayar cepat ke lambat , tapi die dah bayar tuh alhamdulilah , HAHA.  oh yaa , masa tuh Along , iaitu abang sulung kepada Hafiq ajak aku tengok wayang , mula mula berbelah bagi nak ikut bersama , yelah duit seciput taik hidung semut nak pergi berfoya foya , banyak perkara lagi nak di risaukan.

Fikir punya fikir , macam lama je  fikirkan ?padahal semua keputusan nih aku buat tak sampai 3 minit ,  aku setuju lah nak ikut Along tapi dengan syarat tengok cereka inggeris lah , kalau cereka melayu , aku malas nak ikut , sebab cerita melayu keluar kat astro. haha
Along nak tengok 'Bini bini ku gengster ' , aku nak tengok 'Johnny English '. 
entah mane mane bantai lah dengan tak buat keputusan yang muktamad

 kami semua pun bertolak kira kira dalam pukul 9 suku malam dan sampai Jusco Cheras Selatan kira kira pukul 9.50 minit malam , dari semenyih dengan menggunakan Kereta Proton Satria 1.6 turbo sempat ambik kakak angkat die lagi kat bandar Tun Hussien Onn. So jangan tanya lah berape laju Along bawak , hampir terkencing , hampir ye!

Jadi ,s ebelum bertolak Along dah check internet jadual tayangan filem , semuanya bermula pada pukul 10 malam kebanyakannya dan kami sampai betul menjejakkan kaki di tempat membeli tiket wayang adalah pukul 10.10 . jadi bawa kereta laju laju tadi macam takde faedah sebab carik parking  mengambil waktu yang banyak pulak.


okey sebenarnya nih adalah yang paling nak cerita.

Along terkejar kejar macam di kejar anjing padahal nak beli tiket , aku tahu masa dah suntuk tapi kemachoan harus di kekalkan okey ? haha.

dalam masa Along nak beli tiket , ade orang approach aku.

" Dik , hangpa nak tengok wayang ka? nak tengok ceghita apa ? "

aku dah fikir buruk , oran tuh belum cakap ape ape , aku dah fikir buruk , aku ingat orang tuh nak rompak aku , takpun paw aku ke , takpun yang paling sikit pun nak jual tiket , tapi ketuk harga tinggi tinggi punya ye macam 'ulat tiket' tuh. aku dah fikir segala kemungkinan yang buruk  sampai aku cuak , tapi still berdiri kat situ , otak je berfikir ligat. 

JAHATnya aku bersangka buruk kat orang.

aku pun dengan takut takut berani  tapi muka still cover macho . . 

"A'ah bang , ni kan panggung wayang takkan nak beli popcorn terus balik ? , ingat nak tengok cerite johny english ramai lak aih beraturnye "

lepas tu ade ke , yang tak di sangka sangka berlaku.

Abang tuh bagi tiket wayang free kat aku dan kawan kawan aku , unbelieveable.
Rasa macam nak menangis je persepsi aku terhadap
 " MANA ADA BENDA FREE DALAM DUNIA NIH "
berubah langsung , berubah terus , dalam nak sedih sedih , aku panggil Along cepat cepat , aku jerit panggil name die , korang bayangkan.

" Long  long , ade orang bagi tiket free , takyah beli tiket , meh sini cepat "

aku dengan di pisahkan tiang kain yang boleh tarik tarik tuh. 

orang kiri kanan pandang aku atas bawah , HAHA , tapi muka kene maintain macho , yee itu pasti! 

berlari Along kat aku macam babak cerita hindustan  , macam seorang ibu yang menantikan kepulangan anak nya dari medan perang , haa! macam tuh lah along datang berlari kepada aku.

Along salam orang yang bagi tiket free tuh , tanya name , asal , umur , jantina . haa okey tanye name je dengan asal mana.

" Ramdan , Ramdan  , asai Sungai petani  , Sungai Petani . . "

jawab bro tuh dengan raut wajah yang berkerut , dengan teragak agak , ulang dua kali tuh setiap perkataan tah apehal.

aku tanye lah kenapa baik hati sangat bagi tiket free sangat nih  kan

die jawab. .  " Kawan kawan , kawan abang cancel last minute semuanya  , tuh yang banyak tiket free nih . . "

mungkin betul kata die , aku tengok dekat anggaran 20 keping tiket ade dekat tangan die , tapi die tubuh seorang sahaja.

ouh tiket yang di berikan adalah cerita ' Nasi lemak 2.0 '

hambik kau , nak tengok movie melay nak tengok movie inggeris , dapat movie mandarin!
But overall , cerita nya memang gempak , super , awesome . memang berbaloi dengan harganya yang free! HAHAHA
Kelakarnya setiap minit , tak kering gusi and sampai taip entri nih pun aku still teringat kan cerita tuh. aku cadangkan cerita ini semua kepada rakan rakan semua.

ok , kalau nak tngok Movie ni , anda harus lah befikiran terbuka. 
kalau tidak memang tak jadi , lagi pun nak serisu je sepanjang masa , sampai bila nak serius , rileks rileks sudah . , okay itu je nak di ceritakan , jumpa lagi kalau ada cerita :D

Pose-pose cliche awek cantik ketika bergambar di laman social.

|
Awek awek kalau bergambar  tak cukup sekeping , tapi sekarang  takde istilah sekeping semua dunia maya , sekarang orang guna dunia maya. : )


Pose #1 : V Sign/ Peace

Pose #2 : Shyyyy....

Pose #3 : Mengemis / Minta duit

Pose #4 : Adjusting Glasses / pegang Kacamata


Pose #5 : Claws / aksi kucing mencakar

Pose #6 : Pegang rambut, tocang

Pose #7 : Frame

Pose #8 : buat muka tak berdosa/innocent

Versi Kartun

Pose #9 : Louder /buat muka comel

Pose #10 : Menumbuk

Pose #11 : Punch to the Face / Pukul Pipi

Pose #12 : Call Me

pose #13 : Bang! / menembak

pose #14 : Confused / bingung

pose #15 : Praying / berdoa

pose #16 : Blowing a kiss / 

pose #17 : Pointing / Menunjuk

pose #18 : Giant heart / Tangan Membentuk Hati

pose #19 : Pillow / Memeluk bantal 

pose #20 : Surprised / terkejut

pose #21 : Daydreaming / Bermimpi

pose #22 : Hey

pose #23 : Heart shape

pose #24 : Nyan nyan /gaya kucing

pose #25 : OK




Malam yang panjang.

|
Awak tidak boleh menggesa malamOleh kerana malam  akan kekal selama  dan selagi yang dia mahuDan kita bukan empunya malamKerana empunya malam adalah Tuhan dan bukan orang lainTetapi anda boleh tunggu malam pergi meninggalkan kita.Anda tidak boleh menggesa malamwalaupun malam berlangsung amat lama dan terkadang terasa panjang
Tetapi dengan hanya memakai dan menyarungkan seluar yang panjang dan anda akan selesa apabila anda tidur di katil anda.

Depressi menjadikan aku

|
Depressi menjadikan aku merasa kesakitan
Depressi menjadikan aku bodoh
Depressi menjadikan aku rebah
Depressi menjadikan aku marah
Depressi menjadikan aku sedih
Depressi menjadikan aku lupa dunia sebenar
Depressi menjadikan aku tertekan.
Depressi menjadikan aku hilang kawalan diri
Depressi menjadikan aku benci semua yang punya hati
Depressi menjadikan aku berfikir berkali  kali
Depressi menjadikan aku seorang yang sunyi
Depressi menjadikan aku seorang yang liar
Depressi menjadikan aku seorang yang kurang berbakti.
Depressi menjadikan aku seorang yang sakit.
Apa yang depressi mampu berikan kepada aku ?
ketika ia datang menyerang , menerobos laju ke dalam diri . .

Depressi mampu membunuh aku .

SEMOGA MATI DALAM KEAMANAN.

kononnya

|
Material kau , kononnya atas rasa keselesaan .
Material kau , kononnya atas rasa keyakinan diri .


Ego kah? Bangga diri kah ? itu kau pejam , kau pendam  , kau diam .
Semuanya kau topengkan di sebalik material.


bagi tau aje lah ape yang kau nak canangkan , apa yang kau mahukan  orang bogelkan pemikirannya. 
bagi tahu sajalah , kau mahu orang kata kau bagus.


TERUS TERANG sajalah.


lancau.
|
Kadang kadang kita membuang masa dengan menunggu kejutan di dalam kehidupan , 
apa kata kita sahaja yang membuat kejutan pada diri sendiri ?

ramadhan 2011 -chapter of my life.

|
Salam 

Bulan ramadhan aktiviti gua gila pack.
gua menghafal dialog drama , menghafal iklan kat tv.
Kacau nenek kat dapur , kira bantal. fuh! gila pack jadual seharian.

disebab kan dah lebih tiga bulan menetap/bermaustatin dekat sarawak nih , aku kene buat pas lawatan terhad kat imigresen , kene buat buku pas , warna hijau dah macam pasport dah macam orang asing aku nih. Nenek cakap aku ni macam orang indon di tanah sendiri. ye lah mentang mentang aku lahir kat semenanjung , kat Ibu negeri, terasa macam ade isu perkauman je. Untung orang sabah sarawak , keluar masuk dalam negara senang senang , tak payah bawak banyak dokumen.


Tapi semua tuh dah settle , pergi buat dengan pakcik aku dalam bulan puasa ,dengan  peningnya denganselebetnye , sebelah mata aku merah , nak tak nak snap je gambar berukuran pasport tempek dalam Buku pas warna hijau tuh.  kalau nak tengok gambar selebet aku , nanti tengoklah buku tuh.

Okay Serious .
okay , aku sebenarnya malas nak online kerana , aku malas nak on  laptop. malas  nak bergayut di alam maya sebenarnya.
Sebab aku fokus beribadah , baca al quran hadis , novel buku. dengar tazkirah , ceramah , di tarbiah.

sebab aku rasa bulan nih aku nak dekatkan diri dengan Allah , pupuk cinta dalam dalam dengan Rasul.
Berkhalwat dengan al quran. sebab selama nih aku jauh dengan semua tuh , padahal Allah dan berfirman dia tak pernah jauh dengan anak adam.

boleh di katakan ini ramadhan pertama aku ikhlas dan menangis setiap malam.Ramadhan pertama aku mengaji setiap malam , ramadhan pertama terpandangkan dan memikirkan segala keagungan Allah SWT.

Ramadhan kali ini juga aku rajin pergi ke surau , terawih sampai witir , balik hanya selepas imam solat , berselawat dan pulang.

Aku harap aku terus beristiqamah dalam keadaan ini. bukan bulan ramadhan je.
Amin.

lepas aku dah mendalami ilmu agama , aku sedar segala macam perkara , dari hukum hakam agama , peristiwa peritiwa zaman nabi yang boleh di jadikan teladan , pengorbanan rasulullah terhadap umatnya. . 
subhanallah , terlalu banyak , tidak terkira.

satu soalan aku nak tanya korang.

Apa yang korang akan bercakap dengan baginda , andai kata baginda ada di depan mata korang ?

jangan bagitahu aku jawapan dia .

 and lastly.
Berita gembira bagi aku , i got the place in the university , aku boleh sambung belajar . 
Allah memperkenankan doa , aku hampir hampir hampir putus asa , dengan desakan kawan . aku hampir putus asa , 3 kali aku mohon/buat rayuan baru di terima . bersyukur sangat , alhamdulilah.

Allah akan menerima semua doa kita , dan akan menunaikannya cepat atau lambat , dan dalam keadaan kita sedar atau tidak sedar. jadi jangan la malu berdoa , insyaallah. dengan sape lagi kita nak meminta minta kan ?

so sekarang ,menunggu untuk sambung belajar , harap dapat menuntut ilmu dengan izin Allah . ilmu itu berkat dan bawa manfaat. insyaallah.

thats all , bye salam.

see you again if ada story lagi. :D



salam ramadhan 2011

|
syukur alhamdulilah , pada tahun ini aku masih bernafas dan berpeluang merasai kehangatan nikmat bulan ramadhan.

insyaAllah  , marilah kita berlumba lumba mengumpul pahala sebagai saham pelaburan agar kita dapat menikmati hasilnya di dunia seberang nanti.

Kurangkan lah tabiat yang menjahanamkan diri , sama sama kita mengatasi segala kepala nafsu dan perlahan lahan kita berubah ke arah yang lebih positif demi untuk mendapatkan keredhaan Allah SWT.

nota untuk diri sendiri juga .

Semoga ramadhan kita sama sama berjalan lancar dan di berkati.
Amin.


Selamat menjalani ibadah di bulan ramadhan  tulus dari saya ! :D

MIMPI

|
Indah hidup dalam khayalan.
Indah hidup dalam mimpi.

aman berpaut harmoni ketika bernafas hidup di alam mimpi , tapi sayangnya tiap tiap liku kita bergelumang di alam realiti.

kalau realiti itu sangatlah  menyakitkan dan mimpi itu sangatlah menyenangkan.

Aku senang hati  pilih mimpi.

mimpi seakan satu ceruk dunia yang terpencil  yang punya kuasa istimewa membuat orang bahagia .
dan seperti biasa  ,perkara yang indah biasalah  ketahanannya tidak lama.

 sayangnya hidup ini tidak di berikan pilihan.
cuma boleh perah keringat untuk ubah .

tetapi apakandaya ,
takdir tetap takdir.

hidupnya orang muda kerana punya mimpi. Mimpi yang indah.
hidupnya orang tua kerana punya memori. Memori yang manis.



seperti bait bait lirik lagu Nidji - laskar pelangi

mimpi adalah kunci
untuk kita menakhlukkan dunia
berlarilah tanpa lelah
sampai engkau meraihnya
laskar pelangi
tak kan terikat waktu
bebaskan mimpimu di angkasa
warnai bintang di jiwa
menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersyukurlah pada Yang Kuasa
cinta kita di dunia
selamanya…
cinta kepada hidup
memberikan senyuman abadi
walau hidup kadang tak adil
tapi cinta lengkapi kita
laskar pelangi
tak kan terikat waktu
jangan berhenti mewarnai
jutaan mimpi di bumi
menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersyukurlah pada Yang Kuasa
cinta kita di dunia
menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersyukurlah pada Yang Kuasa
cinta kita di dunia
selamanya
selamanya


jadi bermimpilah kita , kerna sejak kecil kita sudah di ajar untuk menanam impian dan bercita cita , setakat bermimpi susah sangatkah ? hihi


*senyum*




Kebetulan yang menarik di Antara Abraham Lincoln dan J.F.Kennedy

|

  • A. Lincoln and J.F. Kennedy



    Life





  • Both presidents had 7 letters in their last name.



  • Both were over 6' feet tall.



  • Both men studied law.



  • Both seemed to have lazy eye muscles, which would sometimes cause one to deviate.



  • Both suffered from genetic diseases. It is suspected that Lincoln had Marfan's disease, and Kennedy suffered from Addison's disease.



  • Both served in the military. Lincoln was a scout captain in the Black Hawk War, and Kennedy served as a navy lieutenant in World War II.



  • Both were boat captains. Lincoln was a skipper for the Talisman, a Mississippi River boat, and Kennedy was skipper of the PT 109.



  • Both had no fear of their mortality and disdained bodyguards.



  • Both often stated how easy it would be to shoot the president. Lincoln supposedly said, "If somebody wants to take my life, there is nothing I can do to prevent it." Kennedy supposedly said "If somebody wants to shoot me from a window with a rifle, nobody can stop it." Note that both these quotes are each 16 words long. 


  • Death




  • Both presidents were shot in the head, on a Friday.




  • Both were seated beside their wives when shot. Neither Mrs. Lincoln nor Mrs. Kennedy was injured. Both wives held the bullet-torn heads of their husbands.




  • In each case, the man was injured but not fatally. Major Henry Rathbone was slashed by a knife, and Governor John Connolly was shot.




  • Lincoln sat in Box 7 at Ford's Theatre. Kennedy rode in car 7 in the Dallas motorcade.




  • Lincoln was shot at Ford's Theatre. Kennedy was shot in a Ford product, a Lincoln limousine.




  • Mrs. Kennedy insisted that her husband's funeral mirror Lincoln's as closely as possible. 

    The Assassins




  • Both assassins used three names: John Wilkes Booth and Lee Harvey Oswald. (It should be noted that Lee Harvey Oswald was known as just Lee Oswald prior to the assassination.)




  • There are 15 letters in each assassin's name.




  • Both assassins struck when in their mid-twenties. Booth was born in 1838, and Oswald was born in 1939.




  • Each assassin lacked a strong father figure in his life. Booth's father died when he was 13 years old, and Oswald's father died before he was born.




  • Each assassin had two brothers whose careers he coveted. Booth's two brothers were more successful actors and Oswald envied his brothers' military lives.




  • Both assassins were privates in the military. Booth was a private in the Virginia Militia, and Oswald was a private in the Marine Corps.




  • Both assassins were born in the south.




  • Both assassins were known sympathizers to enemies of the United States. Booth supported the Confederacy and Oswald was a Marxist.




  • Both assassins often used aliases. Booth frequently used "J. Wilkes" and Oswald used the name "Alek J. Hidell."




  • Booth shot Lincoln at a theatre and was cornered in a warehouse. Oswald shot Kennedy from a warehouse and was cornered in a theatre.




  • Each assassin was detained by an officer named Baker. Lt. Luther B. Baker was leader of the cavalry patrol which trapped Booth at Garrett's Barn. Officer Marion L. Baker, a Dallas motorcycle patrolman, briefly detained Oswald on the second floor of the School Book Depository until he learned that he worked there.




  • Both assassins were killed with a single shot from a Colt revolver.




  • Both assassins were shot in a blaze of light-Booth after the barn was set afire, and Oswald in the form of television cameras. 

    Family and Friends




  • Both presidents were named after their grandfathers.




  • Both were born second children.




  • Both married while in their thirties. Lincoln married at 33 and Kennedy married at 36.




  • Both married dark-haired, twenty-four-year-old women.




  • Both wives died around the age of 64. Mary Todd Lincoln died in 1882 at age 63 years and 215 days, and Jackie Kennedy died in 1994 at age 64 years 295 days.




  • Both wives were known for their high fashion in clothes.




  • Both wives renovated the White House after many years of neglect.




  • Each couple had four children, two of whom died before becoming a teen.




  • Each couple lost a son while in the White House. Willie Lincoln died at age 12 in 1862, and Kennedy's son Patrick died two days after his birth in 1963. 

    Politics




  • Both presidents were elected to the House of Representatives in '46.




  • Both were runners-up for the party's nomination for vice-president in '56.




  • Both were elected to the presidency in '60. 

    Vice-Presidents




  • Southern Democrats named Johnson succeeded both Lincoln and Kennedy (Andrew Johnson and Lyndon Baines Johnson.




  • Andrew Johnson was born in 1808, and Lyndon Johnson was born in 1908.




  • There are six letters in each Johnson's first name.




  • Both Johnsons served in the military. Andrew was a brigadier general in the Civil War and Lyndon was a commander in the U.S. Navy during WW2.




  • Both Johnsons were former southern senators.




  • Both Johnsons had urethral stones, the only presidents to have them.




  • Both Johnsons chose not to run for reelection in '68.